Texten i sökbar form

som tog mesta lärdomen av den amerikanska friskusen.

Bland dem som nådde målet vid Lidköping var även Norrmannen Haydn, som därmed inte bara gjorde sin första riktiga distansflygning – inte blott i VM utan över huvud taget – utan också satte nytt norskt rekord i både distansflygning och målflygning.

Med sin Olympia och till följd av sin oerfarenhet hade Haydn visserligen göra nära fem timmar på distansen, 4.42.45, vilket gav en genomsnittshastighet av bara något över 30 km/tim, men eftersom han redan på förhand sagt ifrån att han gått med i denna tävling bara för att Norge skulle vara representerat och för att han själv skulle få en möjlighet att samla erfarenheter, så följdes hans flygningar med minst lika stort intresse som någonsin de "storas". I själva verket blev Haydn en av de absolut populäraste VM-deltagarna till följd av sitt glada och trevliga uppträdande och frånvaron av varje tendens att göra sig bättre än han var. Det skall bli intressan t att se vilken inverkan hans erfarenheter kommer att få på det norska segelflyget, som verkligen kan behöva stimuleras.

Vad som är en smula förvånande är att Legler, Kleyn, Wills och Mallett inte nådde fram till målet. Att gå dit snabbt var nog svårt i det snåla vädret, men att nå dit över huvud taget skulle inte ha berett dessa fyra goda segelflygare någon egentlig svårighet. Säkerligen spelade här nerverna största rollen samt givetvis också konditionen. Hastighetsflygningen

[Tabell: 3:e tävlingsdagen 7/7 (resultat)]

 

till Sävare var tredje tävlingen på tre dagar med ganska långa flygtider och mycket ansträngande återtransporter. För att klara sådant behövs en allmän konditionsträning, som i detta fall kanske hade blivit en smula eftersatt.

DEN SAMMANLAGDA FLUGNA distansen tredje tävlingsdagen blev drygt 3 700 km och sammanlagda flygtiden omkring 60 timmar. Genomsnittshastigheten för de tre bästa blev 79,6526 km/tim och hastighetsfaktorn 1,681.

[Bilder: Bilden till vänster visar den schweiziska världsrekordhållaren i hastighetsflygning på triangelbana, Siegbert Maurer. Han placerade sig som nr 5 i första hastighetstävlingen i VM. Till höger Jorma Haltiala och Kalle Temmes, Finland.]