Texten i sökbar form

[Tabell: Väderprognos sjätte dagen: Allmän väderlekssituation: ... Segelflygvädret: ... Vind: ... ]

[Bild: (väderkarta)]

 

6:e tävlingsdagen 15/7.
Avgörandet faller.

FÖRSYNEN HJÄLPTE Paul Mac Cready och Billy Nilsson att göra spurten i segelflyg-VM till den mest dramatiska och nervspännande tävlingsuppgörelse som väl någonsin skådats.

Meteorologerna lovade inte alltför gott väder sista tävlingsdagen men dock ett väder som det gick att flyga i. Vindarna skulle ligga i stort sett östliga och labiliteten skulle samtidigt avta mot norr.

Tävlingsledningen beslutade att följa tävlingsbestämmelsernas önskemål till punkt och pricka och utlysa målflygning, varmed är sagt att varje moment förekom två gånger.

Piloterna ställdes här inför sin kanske svåraste uppgift under hela VM. Det var tydligt att vädret gav största chansen vid flygning norrut, men terrängen norr och nordost om Örebro är inte sådan att man med någon större entusiasm ger sig ut över den med ett segelflygplan. Ju längre norrut man kommer desto mindre är chansen att komma ner hel i detta "wild country".

Visserligen hade Rasmussendagen innan gladeligen flugit till Sälen och därmed brutit fördomen att det inte går att flyga norrut, men skulle nu också de övriga 28 lika glatt ge sig in på samma äventyr?

Det kan på en gång sägas att ingen av dem tvekade. Men det diskuterades åtskilligt innan man gav sig i väg.

Svenskarna – av vilka åtminstone Nilsson hade segerchans – höll ett allvarligt och intensivt krigsråd före starten, som det var ett sannskyldigt nöje att lyssna till. Där sades rent ut att det kvittade lika om man hamnade på andra eller tjugonde plats i sluttabellen. Det enda som betydde något var att komma först. Det var tongångar det!

Magnusson och Alm beslutade sig rätt snart för att försöka gå till Sundsvall, även om de betraktade chanserna som minimala med den sjöbris som måste uppträda mot kusten. Målet måste emellertid väljas tillräckligt långt bort för att en segerchans skulle finnas. Och så hägrade givetvis distansen för guld-C för dessa båda, som ännu inte begåvats med denna trofé. Persson stannade av någon anledning för Orsa som mål med den baktanken att kunna gå vidare om vädret inbjöd därtill. Löf,