Mer om Figge Bergman

 

Tidningen Flyg nr 5:1946

Under rubriken "Med SE- på vingen" på sidan 39 i numret från 7-20 mars 1946 berättas bl.a. om Figge Bergman och Rune Hedlund som köpt en gammal Taylor Cub SE-AEP:

"Ållebergskompisarna Birger Nilsson, Rune Hedlund och Figge Bergman har köpt landets uråldrigaste (men väl renoverade) Taylor Cub E-2, den där typen med kantigt sidroder. De har engagerat KSAK:s ing. Gösta Karlsson som flyglärare och kör skolflygning på Ållebergskalotten när vädret – och Karlsson – tillåter. [...] Nu väntar motorflygeleverna på det vintriga Ålleberg på väder för att avverka A:2-certifikatet, ty de har redan sålt kärran till Gösta Tärnlund och några andra vid Pentaverken i Skövde [...]"   Pro Mille

Tidningen Flight 14 maj 1954

Figges Auster-annons i Flight

Annons ur tidningen Flight 1954-05-14, sid 26

Figges reklamblad

Ett reklamblad som vi fått av Olof Branäs, fd Johansson, mannen sm byggde "reservdelscuben" SE-AWP:

Figges reklamblad

Figges reklamblad om propeller och flottörer för Cub

Varbergs flygklubb 50 år

I skriften "Varbergs flygklubb 50 år" från 1987 står på sid 28-30 om Figge Bergman. Han satte sin prägel på flygklubben från mitten av 1950-talet tills han hastigt gick bort i maj 1976. Men han var inte bara känd som mekaniker i Varberg utan också som storleverantör av reservdelar till i stort sett allt som kunde flyga. Hans stora kunnande ingav stor respekt såväl inom som utom landet och då särskilt i hans andra hemland Norge. I november 1975 tilldelades han KSAK:s förtjänstplakett för väl utfört arbete.

Figge i Varberg

Figge Bergman i provkörningstagen på Varbergs flygfält.
Foto: Sven-Erik Peterson (sid 29 i skriften)

 

Dokumentets historik:
2013-04-06Sven-Erik Peterson godkänner att vi publicerar hans bild på den provkörande Figge Bergman.
2013-04-06Avsnittet publicerat.