Sällsynt fågel på Gustavsvik 1964

En sällsynt fågel skådad på Gustavsviks flygfält den 27 juni 1964!

Skyrangern på Gustavsvik

Den sällsynta fågeln, parkerad framför bygglokalen på Gustavsviks flygfält.
Foto: Lars-Erik Ingerlo

Vid ett av mina många besök vid Gustavsviksfältet fick jag se ett ovanligt flygplan, dessutom tysk-registrerat, D-ELPU. Någonstans på maskinen kunde jag läsa typnamnet ”Comonwealth Skyranger”. Som prenumerant på ”Air Pictorial” visste jag förstås att Commonwealth var en flygplansfabrik i Australien. Men vid närmare efterforskning upptäckte jag senare att det under några få år fanns ett helt annat Commonwealth i USA. Och det var de som hade tillverkat Skyranger.

Commonwealth Skyranger var faktiskt en vidareutveckling av 30-talets Rearwin Sportster, alltså förlagan till Götaverkens GV-38 varav 14 stycken licenstillverkades 1938-43.

GV-38 SE-AHC

En Götaverken GV-38 som jämförelse.
Foto via picryl.com ("No known restrictions on publication")

Rearwin tillverkade c:a 250 Sportster fram till 1941, då fabrikens produktion upphörde eftersom man inte fick några militära beställningar. Sportster hade stjärnmotor, vilket gav flygplanet ett klumpigt utseende. 1940 kom Rearwin med en modernare modell, Skyranger, med boxermotor som gav maskinen ett slankare utseende. Den djupt buktade buken kvarstod dock.

Rearwin gick i konkurs 1942, men Commonwealth upptog produktionen av Skyranger 1945. De gav planet en högre fena än Rearwins, vilket gjorde det mer sidvindskänsligt. Marknaden för ett udda småflygplan var dock kärv, allt för många militära surplusmaskiner i samma klass, såsom Piper Cub och Aeronca såldes till vrakpris. Följden blev att produktionen av Skyranger lades ned 1946 efter att man byggt 276 exemplar. Commonwealth gick i konkurs 1947. Fågeln som besökte Gustavsvik 1964 var alltså tillverkad 1945 eller 1946. När och hur den hamnade i Tyskland har jag inte lyckats utröna. Nämnas bör att först 1955 började man civilregistrera flygplan i Tyskland. Jag har heller inte lyckats hitta uppgift om vad som hänt med flygplanet som uppenbarligen inte finns kvar i det tyska registret, eller på något flygmuseum i Europa.

Nu alla Gustavsvikvänner kommer min kuggfråga: Vem vet något om D-ELPU:s vistelse på Gustavsviksfältet? Kanske någon av Er har tyska känningar som vet något om flygplanets öde!

Uppsala 2021-09-16
Lars-Erik Ingerlo

 

Dokumentets historik:
2021-09-17Lars-Erik Ingerlo skickade manus.
2021-09-29Lars-Erik Ingerlo godkänner publicering. Artikeln publiceras.