Om Dan Andersson

Ingemar Lindqvist berättar i sin artikel FM-pirater i Stockholm på webbplatsen Svenska radioarkivet om svensk piratradio på 1970-talet. År 1972 startade Radio 88 med Anders Bjurström som centralfigur och året efter kom Sommarpiraten vars frontfigur hette Hasse Norén. Här var även Dan Andersson engagerad. Så här skriver Ingemar om Dan:

 

Ur avsnittet "Sommarpiraten"

En person som hade särskild betydelse för Sommarpiraten var Dan Andersson (1936-1976). Dan var en förmedlande länk mellan Anders Bjurström och Hans Norén så att Sommarpiraten lånade Radio 88as utrustning under deras sommaruppehåll. Dan hade för Radio 88 även stått bakom deras "supporterklubb" och gjorde sammalunda för Sommarpiraten. Idén var att "klubben" tog hand om marktjänsten åt piraten. Det innebar bland annat att piraten öppet uppgav adress och telefonnummer för lyssnarkontakt, vilka alltså var Dans privata. Polisen gjorde husrannsakan, men de hittade inget och det var just tanken.

Dan var bosatt på en husbåt som då låg vid Gröndal, men fanns ofta även förankrad vid Lindö-bryggan på Lovön där det fanns ett antal sjögående sportplan angjorda. Ett av dessa, ett MFI-9B på flottörer tillhörde honom själv. Det var ett mycket litet plan med trångt utrymme för två i hytten, och som pilot lyckades Dan skapa intriger som blivit legender bland flygintresserade. En sådan intrig inträffade när Sovjets regeringschef Aleksej Kosygin var på officiellt Sverigebesök 1968. Folkopinionen var ogillande och en demonstration på Sergels torg samlade 2000 protesterande mot besöket. Tage Erlander bjöd Kosygin på den traditionsenliga roddturen, och med detta lyckades han få stenansiktet Kosygin att en kort stund spricka upp i ett gemytligt leende när de rodde ut i ekan på Harpsundssjön. Men leendet stelnade till - både på Kosygin och på säpomännen när Dan Anderssons plan dök upp vid horisonten och sedan landade alldeles intill och, av Dan, gjordes fast vid Erlanders brygga. Överflygning var förbjuden men eftersom inget alls hade sagts om att landa på sjön, så...

Dan landar vid Harpsund

Tage Erlander i aktern, Kosygin vid årorna. I fören en Säpo-man.
Foto: Okänd i juli 1968.

Dans avsikt var att tala förstånd med Kosygin, vilket han också försökte göra högröstat där han stod på flygplanets ponton och riktade sig ut mot ekan. Utöver allt annat hade han också en förmåga att omge sig med unga tjejer, och vid detta tillfället hade han - som också syns i bilden - lockat med sig en ung dotter till en aktad välbeställd medborgare, som tog mycket illa vid sig av händelsen.

Dan var onekligen med om många spännande saker, men han var också glad i att marknadsföra sig som en kanske mer spännande individ än han egentligen var. Trots allt som påståtts finns han kyrkobokförd, precis som vi andra, och han hade faktiskt ett personnummer, trots alla myter som påstår annat.

På Svenska radioarkivets webbplats finns även en ljudinspelning från Dan Anderssons husbåt i juni 1973, där man hör Dan berätta om sin egen tillvaro och omständigheter kring ballongflygning och piratradio.

 

Dokumentets historik:
2013-03-24Ingemar Lindqvist godkänner att vi återger avsnittet ur hans artikel.
2013-03-24Publicerad.