Helikoptern en luftens "Lena Hyena"

Artikel i Örebro Dagblad lördag 19 april 1947 sid 1, 12 återberättas här:

Helikopter över Örebro slott

Helikoptern svävar över Örebro slott.

Intresset för helikoptern som svävade över staden igår var enormt. Det var Expressen som hyrde den av Ostermans för ett reportage i de högre rymderna.

På flygfältet stod mängder av åskådare och huttrade i den intensiva blåsten i väntan på den underliga tingest som skulle komma. När den landat kunde godsägare Dieden på Karlslund intervjua fotografen Tore Falk som tackade för uppmärksamheten med ett kameraskott.

Någon skönhet var helikoptern knappast, men dess prestationsförmåga var fantastisk. Den stod stilla i luften och spann lite varstans över hustaken i Örebro. Föraren, ing. Sefeldt, bjöd slutligen på en sensation genom att med suverän skicklighet sätta ner helikoptern på hangarens tak innan det var dags för avresa.

(Originalartikeln var osignerad)

Expressen: Webbartikeln Usch, vilken fuling! av Sten Berglind från 30 mar 2004 berättar att "Lena Hyena" var en ful kvinna i serien Knallhatten vars ansikte aldrig visades i bild. Amerikanska läsare ville dock se hur ful hon var och skickade in teckningar med förslag till tidningarna som snart ordnade teckningstävlingar om detta. Så gjorde även Expressen.

Rolf Broberg: Expressens resa resulterade i en serie artiklar med ett uppslag flygbilder över olika städer: Uppsala 24/4, Enköping 26/4 och 28/4, Västerås 29/4, Köping 3/5, Örebro 5/5. Den 4/5 beskrevs reportageresan med glimtar från Enköping och Örebro. Den 19/4 utlyste tidningen en teckningstävling om Lena Hyena och 28/4 publicerades sju hemska teckningar av henne.

 

Dokumentets historik:
1947-04-19Publicerad i Örebro Dagblad.
2013-05-16Återberättad av Rolf Broberg, publicerad här.