Artiklar i Nerikes Allehanda mellan 1950 och 1959 som rör flyget på Gustavsvik.
Vi tar tacksamt emot bättre bilder, fler artiklar eller tips på datum där fler artiklar finns.
Den som har tillstånd från tidningen att publicera artiklar får gärna använda våra artikelbilder.

ÖK = Örebro-Kuriren
ÖD = Örebro Dagblad

År 1950

(Rolf Broberg har snabbläddrat jul - aug och noterat VM-relaterade artiklar den 3, 4, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 15, 17 juli.)

tor 4 maj 1950

Rundflyg i DC-3 med flygvärdinna   [ sid 1, 12 ]

Turer görs på lördag och söndag från Gustavsvik. Nerikes Allehanda, ABA och Nordisk Reseburau arrangerar. För 35 kr kan man efteråt följa med när planet återvänder till Bromma.

fre 5 maj 1950

Annons för rundflyg i DC-3   [ sid 3 ]

Nerikes Allehanda är tidig i att engagera sig i flyg. Och fem år senar flyger man t.o.m. närkingar till Gotland.

mån 8 maj 1950

Lyckat rundflyg med Nerikes Allehanda   [ sid 1, 16 ]

Helgen bjöd på fint väder och många passagerare. Bland dem märktes Marianne och Theodor Dieden.

tor 25 maj 1950

Tengler rundflyger i Örebro   [ sid 1, 16 ]

Arne Tengler besöker Örebro med Aerobolagets Auster för att göra rundflygningar här en tid framöver. Vi får också några ord om hans flygarbakgrund, som faktiskt började i Örebro.

tor 25 maj 1950

Annons för Aerobolagets rundflyg   [ sid 2 ]

Annons för det rundflyg som Arne Tengler berättar om på förstasidesartikeln.
I en annons lör 27 maj sid 3 anges att rundflyget fortsätter under nästa vecka.

År 1951

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

lör 19 maj 1951

Annons för Karlskoga-Flygs rundflyg   [ sid 2 ]

Rundflyg i morgon på Gustavsvik "med 3- och 4-sitsiga plan". Förmodligen var det deras 3-sitsiga Piper Super Cruiser SE-AZX och den 4-sitsiga Seabeen SE-AXX.

fre 25 maj 1951

En Vampire buklandar på fältet   [ sid 1, 16 ]

Planet fick bränslebrist, men nödlandningen gick utmärkt.

tis 12 jun 1951

Klubben köper en Slingsby   [ sid 3 ]

Från och med april i år kan klubben börja skola med dubbelkommando istället för att skicka upp helt gröna elever alldeles ensamma i ensitsiga glidflygplan.

mån 18 jun 1951

Bild på klubbens nya Slingsby   [ sid 6 ]

"Planet är vackert att skåda", skriver NA-NT. Det rymmer två personer i bredd.

ons 13 jul 1951

Jordbruksflyg demonstrerar puderflyg   [ sid 1, 10 ]

Det är första gången vi demonstrerar puderflyg i Närke, säger Jordbruksflygs vd G B Kihlgren. Piper Cuben kryssar obehindrat under el-ledningar och mellan stolpar vid Rosta gård.

ons 18 jul 1951

Sam kraschar Olympian   [ sid 5 ]

I söndags (15 jul) kom Sam Bertilsson in i ett nedsvep när han skulle landa utanför Köping med klubbens Olympia. Planet bröts itu, men Sam klarade sig utan skador.

tor 8 nov 1951

Premiär för fallskärmsjägare i Örebro   [ sid 12 ]

På söndag ordnar FBU en uppvisning i fallskärmshopp och modernt försvar av flygfält på Gustavsvik. Sju nyexaminerade fallskärmsjägare i vår yngsta försvarsgren ska visa vad de lärt sig.

fre 9 nov 1951

Annons: Uppvisning i fallskärmshopp   [ sid 3 ]

Fallskärmsjägare visar hopp över Gustavsvik på söndag. Det är deras första visning för allmänheten utanför Stockholm. Flygklubben demonstrerar också segelflyg.

mån 12 nov 1951

Hopp med förhinder   [ sid 1, 12 ]

Molnhöjden var för låg för fallskärmshoppning. Kapten Carlborgs elva fallskärmsjägare fick demonstrera uthopp ur planet på marken istället. Tvåtusen örebroare fick ändå en god uppfattning om hur det är att vara fallskärmsjägare och såg spelet om hur flygfältet försvaras.

År 1952

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

lör 24 maj 1952

Klemm totalhavererar efter bogsering   [ sid 1, 12 ]

Igår vek sig Klemmen SE-BHW och störtade i ett träd för att därifrån studsa ner på marken. Planet var på väg att landa efter en segelflygbogsering. Piloten Sam Bertilsson klarade sig undan med lättare skador.

ÖD sid 1
ÖK sid 1, 12

lör 24 maj 1952

Annons för Aerobolagets rundflyg i Örebro   [ sid 2 ]

Aerobolaget ämnar nu rundflyga i flera dagar på Gustavsvik.

Rolf Broberg: Arne Tengler övertog Aerobolagets Stinson SE-BCK och startade egen firma i Örebro i slutet av mars detta år. Enligt hans flygdagbok flög han ändå med deras Auster SE-ARE Örebro - Fryken - Östersund den 9 april för att Aerobolaget skulle bedriva rundflyg däruppe. Den 22, 25, 27 och 31 maj flög han rundflyg med sin Stinson i Örebro, alltså under den tid som annonsen avser. I juli lånade han Aerobolagets Auster några gånger för pilotföreningen i Varbergs räkning. Övergången till egen verksamhet verkar ännu inte vara (helt) fullbordad.

lör 7 jun 1952

Jordbruksflyg får bas i Örebro nästa år   [ sid 1, 16 ]

Jordbruksflygs pilot Bertil Asklöf har haft fullt upp med bepudring i Närke sedan de demonstrerade tekniken för snart ett år sedan. Det är först i år som vi kör i full skala över hela landet, berättar flygchefen Stig Holmgren. Efterfrågan är så stor, att våra nio pudermaskiner borde vara fördubblade till antalet. Den erfarne trafikflygaren Olle Tidblom tränar just nu in sig som puderflygare.

År 1953

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

lör 18 jul 1953

Klubben får en Stinson SE-BYI och ett segelplan   [ sid 1, 12 ]

Arvid Gullberg har nyligen köpt en Stinson Voyager 10 nere i Malmö för klubbens räkning. På bilden poserar han tillsammans med Gösta Kleist samt Gösta och Marga Mårtenson. I våras fick klubben också en Kranich i gåva från Flygvapnet.

År 1954

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

lör 17 apr 1954

Annons för begynnande charterflyg   [ sid 3 ]

En annons för de allra första charterflygresor som "Busskungen" Knut-Oskar Gustavsson i Örebro och Göte Rosén drog igång och som skulle bli starten för turistcharterflyget. Urpremiären var tur A den 28 mars.

Göte Rosén: Vi flög med DC-3 som tog 30 passagerare. De fick äta med Bernadotte-designade bestick och dricka i kristallglas, vinglas och nubbeglas, serverade av söta flygvärdinnor. Knut-Oskar sa att bara det bästa var gott nog. Resan var ändå så billig så att det var helt vanliga medelklassvenskar som flög med oss. (Sammandrag av vad en åldrad Göte Rosén berättade för Olle Häger i "Jag minns" på Kunskapskanalen.)

mån 17 maj 1954

Annons för flygbepudring med Jordbruksflyg-Ewos   [ sid 13 ]

Företagen manar till "flygberedskap" och föreslår lämpliga medel för olika skadeinsekter.

mån 24 maj 1954

SE-BZF havererar i trädgård vid Laxå   [ sid 1, 13 ]

Genom intensiv dimma och en trädtopp kraschlandade Henrik Larsson från Uppsala sin Me 108 Taifun fem meter framför en villa i Klockaretorp, ca 3 km väster om Laxå station. Alla fyra i planet klarade sig ganska bra, men planet totalförstördes. De var på väg från Sundbro till en flyguppvisning i Borås.

lör 10 jul 1954

Med segelflyg över Örebro   [ sid 1 | sid 4 ]

Reportern beskriver lyriskt sin segelflygtur med Irve Silesmo i en Kranich och det lilla Örebro han ser under sig. Men flygbilderna är nog inte tagna från segelplanet, utan snarare vid en separat fototur med Arne Tengler i hans Stinson med avtagen högerdörr.

fre 6 aug 1954

Årets segelflygutbildning har just startat   [ sid 1 ]

NA-NT hjälper klubben med en liten notis på förstasidan om segelflygutbildningen.

lör 7 aug 1954

Annons för flyg, minigolf och servering på Gustavsvik   [ sid 2 ]

Flygklubben, minigolfklubben, serveringen och Arne Tenglers Firma Flyg-Trafik har gått samman om en annons för att locka örebroarna till flygfältet. 880 49 var Arnes hemtelefon.
(En likadan annons var införd den 30 april.)

fre 13 aug 1954

Gunnar Håwe från St Mellösa buklandade vid Borås   [ sid 1, 12 ]

Fänrik Håwe vid Kalmar flygflottilj gjorde en perfekt buklandning med sin Sk 16 på en sank äng i Od, ett par mil från Borås.

mån 16 aug 1954

Tävlingar med modellracerbilar på Gustavsvik   [ sid 1, 14 ]

Det surrade ilsket från modellbilarna på den lilla racerbanan vid flygfältet när klubbens modellsportsektion ordnade SM (inte hobbysektionen som anges i artikeln, den sysslade med modellflyg). De små bilarna jagade runt i drygt 100 km/h.

Rolf Broberg: Det fanns en cirkelrund bana i betong för modellbilar ett stycke söder om klubblokalen. Banan var ca 14 m i diameter med en stång i mitten för linan som skulle hålla kvar bilen på banan. Banan syns bra på den vänstra bilden och stången anas strax till vänster om mannens överarm. Intill banan stod även en bod som såg ut som ett lotteristånd, kanske en plats för funktionärer, bensinflaskor m.m. Modellsportsektionen var mycket aktiv under några år på 1950-talet. När jag såg banan under 1960-talet var den helt övergiven.

ÖK sid 7

mån 30 aug 1954

Helikopterflyg i Laxå   [ sid 11 ]

Ostermans Aero gjorde passagerarflygningar över Laxå med en Bell 47 i lördags. De gör runflygsturneer varje sommar, men denna gång inkluderade de även Laxå. Trots all avsaknad av reklam var Laxå cirkusplats snart svart av folk, och många kostade på sig en flygtur.

År 1955

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

tor 7 jul 1955

Annons för flygskola   [ sid 2 ]

Det gäller troligen motorflyg, eftersom Arvid Gullberg är kontaktperson. Är det ASA-flyg som redan nu gör en trevare i Örebro? Eller ska någon skola med klubbens lilla Stinson SE-BYI?

ons 20 jul 1955

Irve Silesmo satsar på VM   [ sid 8 ]

Reportage om SM-vinnaren Irve Silesmo som laddar inför VM i Frankrike, men som samtidigt är instruktör för klubbens nybörjare.

tis 26 jul 1955

Annons för Bussresetjänsts charterflyg   [ sid 3 ]

Under Knut-Oskar Gustavssons G-logga annonseras semesterresor, varav nästan alla med flyg. Planen går till till Barcelona, Pisa, Hamburg, Zürich och Mallorca. Det svenska charterflyget har lämnat barnstadiet.

ons 27 jul 1955

Nerikes Allehandas första flygresa till Gotland   [ sid 1, 12 ]

Nerikes Allehanda är charterpionjären Knut-Oskar Gustavsson hack i häl med att arrangera flygresor, fast de har ett mindre avlägset resmål. I gengäld behöver man inte ta sig till någon storflygplats, utan embarkerar Airtacos DC-3:a på hemtama Gustavsvik.

ons 27 jul 1955

Annons för Nerikes Allehandas flygresor till Gotland   [ sid 2 ]

Två resor är redan fulltecknade. Här annonseras en tredje tur med DC-3 direkt från Gustavsvik.

År 1956

(Rolf Broberg har letat igenom 9-14 maj noga och 22 maj - 10 aug mindre noga.)

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

ons 9 maj 1956

Annons för flygdag sön 13 maj   [ sid 5 ]

Passagerarflygning, modelluppvisning, Flygvapnets utställning, överste G Mårtensson hälsar välkomna, defilering av personbilar, sportvagnar och mc, Pansartruppernas mc-cirkus, segelflyguppvisning, radiostyrda modellplan, jordbruksflyg, autogiro och Flygvapnet.

ons 9 maj 1956

Modellbilar tävlar på flygdagen   [ sid 1, 9 ]

Modellbilar med farter uppemot 200 km/tim ska visas. Flera namn nämns, bl.a. Gunnar Bergå.

fre 11 maj 1956

Spökplan färgklick vid Örebros flygfest   [ sid 1, 13 ]

Ett gäng företagsamma modellflygare från Köping kommer att flyga radiostyrda plan. Gustaf Kernehed är bas för deras modellflygsektion. Artikeln tar även upp annat ur uppvisningen:
J 29:or i jaktanfall, efterbrännkammare, konstflygning med trafikflygare Hydén, jordbruksflyg, Europas sista autogiro, avancerad segelflygning mm blir det på söndag.

lör 12 maj 1956

Reajakt finalflyger, sjuttio bilar defilerar   [ sid 1, 15 ]

Karta över området. Ettans buss förlängs till fältet, stor bilparkering ordnas, det blir passageraruppstigningar och modellbiltävlingar på förmiddagen. Programpunkter beskrivs. Kl 15:08 startar fyra J 29 Tunnan med efterbrännkammare från F 3 och gör sju minuter senare en uppvisning som avslutar flygdagen.

lör 12 maj 1956

Premiärtur till Örebro med SAS nya inrikesplan   [ sid 7 ]

SAS nya Convair Metropolitan flög igår Mälaren runt med vändpunkt över Örebro vid en pressvisning av planet. Flygförare var Sture Persson och reklamchef Knutsson ledde flygningen.

mån 14 maj 1956

Tiotusen såg flygdagen   [ sid 1, 13 ]

Den första flygdagen i Örebro på många år blev en solig och färgsprakande familjefest. Ingenjör Bergå och hans skyddslingar släppte iväg sina fartvidunder till modellbilar. Över 200 rundflög före huvudprogrammet, och ytterligar runt 300 efteråt. Programpunkterna avlöste varandra, bl.a. gjorde segelflygarna Silesmo, Grahn och Eliasson en elegant uppvisning och samtidig landning.

ÖK sid 1, 14

mån 14 maj 1956

Segelflyg över Örebro   [ sid 1, 13 ]

Reportern fick följa med Karl-Gunnar Carlsson i klubbens Slingsby. Efter en hisnande vinschstart flög de in över stan som blev en miniatyr under deras fötter.

tis 22 maj 1956

Klubbens Stinson SE-BYI kraschar och brinner upp   [ sid 1, 18 ]

Igår överstegrades klubbens lilla Stinson SE-BYI strax efter start och kraschade vid en bondgård strax väster om flygfältet. Planet fattade eld, men alla tre i planet klarade sig turligt.

ÖK sid 1, 14

lör 26 maj 1956

Annons för Tenglers rundflygningar   [ sid 3 ]

Arne Tengler satte in en liten annons då och då för rundflyg med sin Stinson SE-BCK.

mån 2 jul 1956

Georg Lithander landar i Örebro   [ sid 14 ]

Lithander berättar om sitt plan, med vilket han nyligen flugit över Atlanten. Det måste vara Piper Apache SE-CBL som han enligt SFF:s civilregister flög från New York 3 juni via Island till Torslanda tillsammans med U Engelbrecht.

mån 23 jul 1956

Annons för Nerikes Allehandas flygresor till Gotland   [ sid 6 ]

Nerikes Allehanda fortsätter med flygresorna som de drog igång förra året.

mån 23 jul 1956

Återkomst från Nerikes Allehandas flygresa till Åland   [ sid 7 ]

Idel glada resenärer landar på Gustavsvik efter Ålandsresan.

fre 3 aug 1956

Jorden-runt-damer på besök med sin Cessna   [ sid 1, 14 ]

Två amerikanska damer flyger jorden runt med en Cessna 170. De undrar om man kan köpa ett par skor här i Örebro ...

År 1957

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

lör 25 maj 1957

Om fåren på Gustavsvik   [ sid 1 | sid 19 ]

Hovleverantör Stig Nordkvist på Karlsdals gård vid Gustavsvik har svenska fastlandets största fårhjord. Vallhundarna Sarra och Nic föser skickligt ihop fåren när ett plan är på ingående.

tis 6 aug 1957

Gustavsvik – ett populärt utflyktsmål   [ sid 11 ]

Allmänheten har kommit underfund med tjusningen i att följa starter och lndningar vid en kopp kaffe eller med minigolfklubban i hand. Lennart Grahn berättar att denna säsong är klubbens mest framgångsrika hittills för segelflyget, både vad beträffar flygtid och prestationer.

tis 6 aug 1957

Kiruna-paret Tammert landar på Svartån   [ sid 8 ]

Hans Tammert gjorde en halsbrytande landning på Svartån för att kunna tanka sitt sjöflygplan (en Fairchild Forwarder SE-AYI) i oljehamnen strax nedströms Örebro.

tor 8 aug 1957

Bild på familj i flygfältsgräset som ser Slingsbyn glida förbi   [ sid 9 ]

Det är segelflygsektionens gruppchef Lennart Grahn som i idyllen berättar för sin familj om planets manöver.

tor 8 aug 1957

Jodels konstruktörer demonstrerar sitt plan på Gustavsvik   [ sid 9 ]

Ingenjör Kleist i klubben visar intresse för den nya Jodel D 112 som man kan bygga själv.

lör 17 aug 1957

NA-NT annonserar enkel flygresa till Bromma   [ sid 3 ]

Är det månne återvändande tidningsflyg som utnyttjas på detta sätt?

fre 23 aug 1957

Jämförelse mellan flyg och tåg från Örebro   [ sid 4 ]

NA-NT:s Stieg Johanson konstaterar att flyg inte rår på tåg om man vill resa till Luleå, Umeå, Kalmar, Malmö m.m. Oftast måste man först ta sig till Bromma, och det kan kräva övernattning eftersom flygen därifrån redan går tidigt på morgonen.

fre 23 aug 1957

Ska Gustavsvik nedklassas?   [ sid 1, 4 ]

Gustavsvik löper risken att nedklassas av Luftfartsstyrelsen till enbart sportflygfält. Flygplatschef S E Stornfelt trivs egentligen bra på örebrofältet, men har med tanke på sin egen framtid accepterat en tjänst på en flygplats med större utvecklingsmöjligheter.

År 1958

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

lör 10 maj 1958

Annons för flyg, minigolf och servering på Gustavsvik   [ sid 2 ]

Liknande annons sattes in 1954, och kanske även andra år. Denna gång är inte Arne Tenglers rundflygningar med, men det framgår att Lise-Lotte Pettersson sköter serveringen.

mån 9 jun 1958

Arboga får en Weihe   [ sid 13 ]

Gruppen som for till F 4 i Östersund för att hämta Weihen bestod av Erling Karlsson, Olle Holm, Sten Helander, Hans Ulrich Schroeder och Gösta Norberg.

Rolf Broberg: Hans Ulrich Schroeder som var med i hämtningsgruppen, skulle ungefär 1964 bosätta sig i Örebro och bli klubbens flygmekaniker. Jag tror att han då även for runt och mekade i Arboga, Köping och Eskilstuna.

fre 20 jun 1958

Helikopter tog brännskadad från lasarettet till Uppsala   [ sid 10 ]

Ostermans helikopter förd av N G Grimberg strök tätt över hustaken i Örebro och landade vid centrallasarettet. Där hämtades en svårt brännskadad patient för att föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Rolf Broberg: Bilderna visar att helikoptern är en Sikorsky S-55. Det måste vara Ostermans SE-HBA som flög 1954 - 6 sep 1963. De hade även systermaskinen SE-HBB 1955 - 19 feb 1958, men den fanns alltså inte kvar i jun 1958. Se vidare Nordic Rotors om SE-HBA med länk vidare till SE-HBB.

mån 23 jun 1958

Arbogas Slingsby kraschade   [ sid 3 ]

Planet totalhavererade men föraren Gösta Norberg undkom utan skador.

mån 30 jun 1958

ASA-flygs plan kraschar i Arboga   [ sid 9 ]

Flyglärare H Nilsson från Örebro med elev fick nödlanda efter att duken på vingen plötsligt slitits av. (Det var nog Haldo Nilsson som Sven-Olov Sjöstedt har berättat om i "När jag jobbade på ASA-flyg i Örebro". Och planet måste vara Austern SE-ARD.)

SFF:s civilregister om SE-ARD:
1954-09-24 AB Stockholms Aero, Ulvsunda (1954-07-16, SEK 14,500).
1958-06-28 Accident Asp 10 km NE Arboga forced landing in field, propstike and damage to gear and (RH?) wing fabric.

fre 25 jul 1958

Bild på Grunau Baby som utelandat vid Glanshammar   [ sid 9 ]

Segelflygaren från Örebro tvingades ner av ett störtregn.

tis 5 aug 1958

Enkät i höst om behovet av reguljärflyg från Örebro   [ sid 1 , sid 3 ]

Örebros framtid som flygstad kommer att avgöras i höst. Linjeflyg kan tänka sig en linje Örebro-Stockholm om det finns tillräckligt intresse.

mån 18 aug 1958

Inför flygdagen 31 augusti   [ sid 5 ]

Förutom Liesel Bach, "De röda djävlarna från Braunschweig" och allt annat som händer i luften, blir det en bil- och traktorutställning, miniatyrracerbilar och mycket annat.

ons 27 aug 1958

Gullbergs autogiro på flygdagen 31 augusti   [ sid 5 ]

Europas och kanske världens sista autogiro kommer att spakas av örebrofabrikören Arvid Gullberg vid flygdagen på söndag.

tor 28 aug 1958

Tysk rekordflygare på flygdagen 31 augusti   [ sid 4 ]

Ännu en intresseväckare från Nerikes Allehanda inför flygdagen.

fre 29 aug 1958

ASA-Flyg annonserar flygskola i Örebro   [ sid 2 ]

"Varför inte lära er flyga själv" är deras fråga i annonsen. Kursen beräknas börja 15 september.

fre 29 aug 1958

Nordiska fårexperter besöker Gustavsvik   [ sid 1, 18 ]

Experter från alla nordiska länder besökte flygfältets fårskötare John Nordkvist och hans omkring 300 får.

fre 29 aug 1958

"Röda fantomerna" och flygdagsannons   [ sid 5, 2 ]

Röda fantomerna är en tysk fallskärmshoppgrupp som ska uppträda vid flygdagen på söndag.

lör 30 aug 1958

Aerobolaget annonserar rundflyg   [ sid 2 ]

Uppstigningar görs från en rad sjöar de närmaste dagarna: Sottern, Årsjön, Ansjön, Regnaren, Lien, Kalefjärden och Öljaren.

Rolf Broberg: Arne Tengler var med och startade Aerobolaget 1949, men köpte 1952 loss deras Stinson SE-BCK och startade eget i Örebro. Det sjö-rundflyg som Aerobolaget här bedriver, konkurrerade knappast med Tenglers landbaserade rundflyg som dessutom alltid förlades till Varberg om somrarna. Men rundflygturnéer på sjöar var exakt vad Arne Tengler gjorde med Norseman 1947 i det äldre, Luleåbaserade Norrlandsflyg. Aerobolagets Gunnar Eriksson var för övrigt teknisk chef på Norrlandsflyg vid den tiden.

lör 30 aug 1958

Om morgondagens flygdag   [ sid 8 ]

Om innehållet i flygdagen som riktas både till flyg- och bilintresserade. Arrangörer är Örebro Bil- och Flygklubb, Arboga Flygklubb och NA-NT.

mån 1 sep 1958

15 000 såg flygdagen   [ sid 1 | sid 10 ]

Akrobater i flygplan med eller utan motor och djärva fallskärmshoppare gav allt som kunde ges med tanke på det urusla flygvädret. Flygveteranen Arvid Gullberg passade på att fylla 70 år denna dag och gjorde en uppstigning med sin autogiro, som nu är Europas enda.

År 1959

--- Tidningsdag ---

--- Innehåll ---

lör 30 maj 1959

Annons för Tenglers rundflyg   [ sid 2 ]

Passagerarflygningar från örebro flygplats i morgon söndag.

tis 2 jun 1959

Annons för NA-NT:s flygresor till Gotland   [ sid 11 ]

Nerikes Allehandas restjänst har stor annons för turistresor med buss till olika svenska och norska destioinationer, samt "de populära gotlandsresorna" med flyg från tidigare år. Den 9 juni fanns ännu en annons för just flygresorna med orden "Ni reser snabbt och bekvämt med Linjeflygs DC 3-or".

tis 9 jun 1959

Imponerande flyguppvisning över Örebro igår   [ sid 15 ]

Den tyske gästen H Tilling från Krefeld gjorde en imponerande uppvisning i segelflyg på måndagen. Han skulle bara bekanta sig med förhållandena inför en uppvisning nästa år.

tor 11 jun 1959

Brandbevakning med flyg på försök   [ sid 5 ]

Värmlands och Västerås flygklubbar är bland de som deltar i försöket. I Örebro län sker bevakningen ännu helt från brandtorn.

lör 13 jun 1959

Annons för Tenglers rundflyg   [ sid 2 ]

Passagerarflygningar från örebro flygplats i morgon söndag.

fre 19 jun 1959

Annons för Tenglers rundflyg   [ sid 2 ]

Passagerarflygningar från örebro flygplats i morgon midsommar och i övermorgon söndag.

tor 9 jul 1959

Bild på NA-NT:s första gotlandsflyg i år   [ sid 5 ]

Årets första flygresenärer till Gotland embarkerar Linjeflygs DC-3 på plattan vid Gustavsvik.

tor 9 jul 1959

Irve Silesmo har segerchans i segelflygs-SM   [ sid 12 ]

Bild på Irve.

lör 11 jul 1959

P A Persson går om Silesmo i SM   [ sid 14 ]

Segelflygs-SM i full gång på Ålleberg. Per-Axel Persson är nu åter i ledningen.

ons 5 aug 1959

Annons flyg till Stockholm   [ sid 2 ]

Nerikes Allehandas resetjänst erbjuder en enkel flygtur till Stockholm för 25 kr.

tor 6 aug 1959

Annons för årets sista segelflygkurs   [ sid 2 ]

Några platser kvar.

 

Dokumentets historik:
2011-04-06Nerikes Allehanda ger oss tillstånd att publicera deras artiklar med Gustavsviksanknytning.
2011-05-11Artiklar publicerad här.
2011-07-09Fler artiklar för 1954, 55 och 56 tillagda.
2011-08-01Fler artiklar för 1950, 51, 52, 57, 58 och 59 tillagda.
2014-02-10Tre artiklar om fallskärmsjägaruppvisning 1951 tillagda.
2015-12-09Mer om haveriet den 30 jun 1958.
2016-01-057 artiklar från 9-14 maj 1956 tillagda.
2016-01-06Tre artiklar 1954 och Bussresetjänsts charterannons 26 jul 1955 tillagda.
2016-01-09Artikel om sjuktransport med helikopter i jun 1958 och två rundflygannonser 13 o 19 jun 1959 tillagda.