Tidslinjer Jönköping 1945-1960

Detta är en del av mitt kartläggande av flygverksamheter med hjälp av tidsdiagram.
Övriga diagram nås från denna artikels huvudsida.

Diagrammet

Följande diagram är framtaget vid sammanställningen av information om Hans Åmans flygande. Han flög en tid för Smålandsflyg. Diagrammet är i princip skiktat på avdelningarna Jönköpings flygklubb, privata ägare, Smålandsflyg och andra ägare med företagsanknytning. Fetstil markerar de något större planen.

Tidsdiagram

Diagram: Rolf Broberg 2015. Data från SFF.

 

Jönköpings flygklubb

Jönköpings flygklubb är den näst äldsta segelflygklubben i landet. Sommaren 1946 hade man tre glidflygplan, två Babies, en Olympia och en Klemm 35, berättas i Nordiska Flygtidningen 1946 nr 7.

Smålandsflyg

Man ser att Smålandsflyg startade våren 1946 och var aktiva främst de tre första åren. Därefter återstod framförallt en Auster i nästan tre år. En Cessna 140 som var markbunden mesta tiden vaknade plötsligt till liv ett tag flera år efter att övrig verksamhet upphört.

Smålandsflyg ser ut att ha haft många haverier jämfört med de andra aktörerna i Jönköping. Om det var normalt för typen av verksamhet eller per flugen timme kan jag inte säga. Det är naturligtvis även en fråga om vilka haverier som myndigheterna känner till.

Se även följande artikel i Nordiska Flygtidningen 1946 nr 7.

Husqvarna Vapenfabrik

Husqvarna Vapenfabriks AB hade en Norseman. Den flögs av Olof Johansson som senare bytte efternamn till Branäs. Han berättade för Rolf Broberg 2004:

Jag flyttade till Huskvarna 1947 när jag fick tjänst som pilot på deras Norseman. Det blev en del utlandsflygningar med det planet. VVD Palm hade köpt det men VD var inte road av flyg.

Olof Johansson/Branäs byggde förresten också reservdelscuben SE-AWP vid denna tid, se Tidslinjer Karlskoga.

Norseman SE-AZP registrerades på vapenfabriken i mars 1947, men köpdatum var redan i juli 1946, troligen nere i ett tyskt eller franskt surpluslager. I november 1946 blev den påkörd och skadad på Bromma innan den fått svensk registrering. Smålandsflygs chef Thorsten Gustafsson säger i Nordiska Flygtidningens oktobernummer 1946 (nr 7 sid 19) att vapenfabriken redan har skaffat eget motorplan. Om de har tillgång till planet redan då framgår dock inte.

Junex

Tre plan tillhörde antingen konfektionsfirman Junex eller dess ägare Björn Hjelme-Lundberg. Fredric Lagerquist har skrivit mer om Junex och Hjelme-Lundberg på Lae blogg.

Artikeldiagram

Björn Hjelme-Lundberg framför sin Beechcraft D17S Staggerwing SE-BRY
på Jönköpingsfältet. Förre ägaren, Rockhammars Bruk (I Ahrel, Örebro),
hade haft planet stationerat på Gustavsvik. Foto: Bo Carlson via Lae blogg.

 

Det silvergrå planet som skymtar bakom Beechens fena i bilden måste vara en gästande KZ III. Jönköpings flygklubb hade länge haft en KZ III SE-APT, men sålde den till Pilotföreningen i Varberg nästan tre år innan Hjelme-Lundberg köpte sin Beech.

Junex hyrde faktiskt en Klemm 35D SE-BGU under 35 minuter den 25 april 1949 av Jönköpings Flygservice. Det framgår av en fakturakopia bland Hans Åmans efterlämnade papper. Eftersom planet tillhörde B & T Carlsson, G Sjögren & W Andersson i Vetlanda har jag inte tagit med det i diagrammet för Jönköping, men under någon tid verkar planet ändå ha disponerats av Jönköpings Flygservice. Kanske var det Björn Hjelme-Lundberg själv som hade tagit sig en liten tur på sitt bolags bekostnad.

Lae blogg berättar i Bröderna Carlssons Klemm om sin intevju med Torsten Carlsson från Vetlanda som tillsammans med brodern Bertil ägt SE-BGU. De utgjorde alltså "B & T Carlsson" som nämns ovan. De lärde sig flyga hos AB Smålandsflyg och köpte så SE-BGU från Flygvapnet för 5250 kr. De ville få liv i en flygklubb i Vetlanda, vilket dock inte lyckades. Då det inte fanns något flygfält i Vetlanda, baserades Klemmen i Jönköping.

Eftersom Hans Åman var flyglärare vid Smålandsflyg från feb till okt 1947 är det ganska troligt att det var han som var bröderna Carlssons flyglärare.

Ernst Carstens Specialmaskiner

AB Ernst Carstens Specialmaskiner är ett företag som finns än idag under namnet Carstens. Det grundades i Jönköping 1940 och flyttade till Bankeryd 1958. På den tiden tillverkade man i första hand träbearbetningsmaskiner. Flera flygplan skulle följa de två som syns i diagrammet.

Privata ägare

Ett antal privatpersoner har ägt eller samägt några flygplan under perioden. En person som återkommer i civilregistret är Y Hermansen. Han har ägt tre Klemm 35D i följd (SE-BGB, BGZ, BPD) mellan mars 1948 och juni 1950. Året efter ägde han en Cub SE-AUE under ett halvår. Det är bara som ägare av SE-BGZ som han anges ha bott i Jönköping. Annars verkar hans hem ha stått i Växjö.

En annan person som har ägt mer än ett plan är G Anehagen i Jönköping. Först hade han en Taylorcraft BC tillsammans med J A Vännegård. Planet övertogs efter ett drygt halvår av Jönköpings flygklubb. Tre månader senare – mitt i sommaren 1947 – köpte han på egen hand en Klemm 35D SE-BHH, men den sålde han vidare till Gunvor Carlsson i Jönköping redan efter några veckor. Det planet överlevde inte årsskiftet. Det slutade som julgransprydnad i ett träd efter motorstörning vid lättning från Viareds provisoriska flygfält i Borås den 15 december 1947.

Personer

Här listas några personer i Jönköping, i första hand de som civilregistren nämner som ägare till flygplan under perioden. Några ytterligare flyganknutna personer i Jönköping/Huskvarna har lagts till.

Namn

Tid (yymm)

Ägda plan mm

G Anehagen

4610-4706

SE-ANU Taylorcraft BC, med J A Vännegård.
- Från Aero Service (Ostermans). - Till Jönköpings fk.

4707-4709

SE-BHH Klemm 35.
- Från Flygvapnet. - Till Gunvor Carlsson.

Gunvor Carlsson

4709-4712

SE-BHH Klemm 35.
- Från G Anehagen. Haveri i Borås.

Gifte sig med Hans Åman.

S Frizell

4903-4907

SE-BFH Moth Trainer.
- Från Ahlin i Sala. - Till Bredén i Stockholm.

Thorsten Gustafsson

46-

SFF Småland berättar att Thorsten Gustafsson och Eskil Lönnäs startade Smålandsflyg och att Ture Wage var bolagets flygchef.
Seabee.info finns ett foto på SE-AXE där Ture Wage och Thorsten Gustafsson står framför planet.

4706-4902

SE-AXE Seabee.
Planet hade interimsregistrerats på Smålandsflyg och det var också de som använde det, men Gustafsson stod som ägare hela tiden.

Y Hermansen

Civilregistren anger växlande bostadsorter:

4803-4807

SE-BGB Klemm 35, då boende i Växjö.

4807-4812

SE-BGZ Klemm 35, då boende i Jönköping.
- Från Flygvapnet. - Försvann under en flygning.

4902-5006

SE-BPD Klemm 35, då boende i Växjö.

5005-5101

SE-AUE Cub, då boende i Karlskrona.

5101-5107

SE-AUE Cub, då åter boende i Växjö.

Björn Hjelme-Lundberg

Ägare till konfektionsfirman Junex.

5105-5203

SE-ALF Caudron Simoun.
- Från P Lovén i Bromma. - Till J Christie i Stockholm.

5804-6005

SE-BRY Beech D17S Staggerwing.
- Från Rockhammars Bruk (I Ahrel, Örebro). - Till Schweiz.

Olof Johansson/Branäs

47xx-48xx

Pilot på Husqvarna Vapenfabriks Norseman SE-AZP.

Eskil Lönnäs

46-

Startade Smålandsflyg tillsammans med Thorsten Gustafsson, se denne.

(B Nilsson)

4712

Oklart om Nilsson verkligen bodde i Jönköping.
Han reserverade reg för SE-AWO Tiger Moth som Jönköpingsbo, men var Falköpingsbo som ägare både till den och redan 4707 till Klemm 35 SE-BHL.
- Det bör vara Birger Nilsson, påpekade Yngve Lindgren i juli 2015. Han bodde i Falköping och syns på en av mina bilder från Ålleberg.

Carl-Gustaf Rydelius

47-75

Flygplatschef vid Jönköpings flygplats från 1947 till sin pension 1975.

K-E Svedberg

4704

SE-APT KZ-III.
- Mellanhand Smålandsflyg => Jönköpings fk.
(En källa kallar honom "K-G Svedberg".) Tillhör han Smålandsflyg?

Ture Wage

46-

Var flygchef på Smålandsflyg, se Thorsten Gustafsson.

J A Vännegård

4610-4706

SE-ANU Taylorcraft BC, med G Anehagen.
- Från Aero Service (Ostermans). - Till Jönköpings fk.

Hans Åman

4702-4710

Trafikflygare och flyglärare vid Smålandsflyg. Även tf flygchef där en period. (Allt enligt hans meritförteckning från 1958-03-13.)

 

Dokumentets historik:
2015-06-10Publicerad.
2015-06-12KZ:an på Beechbilden kan vara Jönköpings flygklubbs SE-APT.
2015-07-16Lista över personer tillagd.
2015-07-18Yngve Lindgren anger att B Nilsson i listan bör vara Birger Nilsson.
2015-07-28Hänvisning till artikel om Smålandsflyg i Nordiska Flygtidningen tillagd.
2015-08-02Hänvisning till artikel om Jönköpings fk i Nordiska Flygtidningen tillagd.
2017-03-07Uppgifter från Lae blogg om B & T Carlsson och Klemmen SE-BGU.